Sağlık

Sosyal işlevsellik programı ile ruh sağlığı sorunlarına destek

Uzmanlar, bireyin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik çevrede kaynak ve fırsatlar yaratarak toplumla bütünleşmesine odaklanan ve kişilerarası ilişkiyi sürdürmesini sağlayan ‘Sosyal İşlevsellik Programı’nın değerli bir tedavi modülü olduğuna dikkat çekiyor. . Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastane Psikoterapi Hizmetleri Birimi Koordinatörü Uzman Psikolog Çiğdem Demirsoy, sosyal işlevsellik programlarının çeşitli ruh sağlığı sorunları nedeniyle dış çevre ile teması azalmış kişiler için destekleyici bir ortam sağladığını belirtiyor. Programda yer alan mutfak atölyesi, yaratıcı sanat etkinlikleri, spor gibi etkinliklerin hastaların günlük yaşantısına bir bütün olarak olumlu yansıdığını gözlemlediklerini söylüyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikoterapi Hizmetleri Birim Koordinatörü Uzm. Ps. Çiğdem Demirsoy, hasta ve yakınlarının program hakkında farkındalığını artırmak için önerilerde bulundu.

İnsanların ihtiyacı olan sosyal etkileşim ortamını sağlamayı amaçlıyoruz.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nde uygulanan Sosyal İşlevsellik programının temel hedeflerinden bahseden Demirsoy, “Çeşitli ruh sağlığı sorunları nedeniyle işlevselliği ve dış çevre ile teması azalmış bireyler için destekleyici bir ortam sağlıyoruz. Amacımız; tıbbi tedavilere devam ederken her bireyin ihtiyaç duyduğu sosyal etkileşim ortamını sağlamak ve tedavi kazanımlarını multidisipliner bir yaklaşımla desteklemektir. Bu nedenle yapılandırılmış bir programla sosyal işlevselliği pekiştirerek hastalarımızın ruh sağlığına katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi. söz konusu.

Hayattaki özlemler külfetlidir, kaygı gibi duygulardan uzaklaştırır

Sosyal temasların sürdürülebilmesi için fiziksel ve ruhsal sağlığı destekleyen etkinliklerin değerine dikkat çeken Uzm. Ps. Çiğdem Demirsoy, “Sosyal hayatla bağların devam etmesi kişinin ruh sağlığı için önemlidir. Hayatta bir amaca sahip olmak ve günlük yaşamını bu amaca yönelik davranışlarla doldurmak insanı can sıkıntısı, kaygı gibi olumsuz duygulardan uzaklaştırır ve ruhsal hastalıklardan korur. Bu, altının çizilmesi gereken bilimsel bir gerçektir.” Elde ettikleri bulgularla programı oluşturduklarını söyledi.

Aileler günlük yaşamda olduğu gibi programın modülü olmalıdır.

Programa katılmanın değerine değinen Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikoterapi Hizmetleri Birim Koordinatörü Uzm. Ps. Çiğdem Demirsoy, “Hastaların hastalığın getirdiği sıkıntıları yaşarken haftanın her gününü kapsayan bir programa katılmalarını beklemiyoruz. Bu nedenle özellikle yaşadığımız şehrin koşullarında zorlayıcı olabileceğini düşünerek haftada 2 ve 3 günü kapsayan iki farklı program sunuyoruz. Programda ailelerle kurulan bağa çok önem veriyoruz. Hastaya ve hastalığa doğru yaklaşım, sağlıklı yaşam becerilerinin desteklenmesi, beslenme eğitimi gibi konularda psikoeğitim küme çalışmalarımız bulunmaktadır. Beslenme ve Diyet, Aile Psikoeğitim programları ayda en az bir kez periyodik olarak düzenlenmektedir.” söz konusu.

Sosyal İşlevsellik programının faydaları:

Güne sportif aktivite ile başlama alışkanlığının desteklenmesi

-Yeteneklerini keşfedin ve yaratıcı sanat etkinlikleriyle becerilerini geliştirin.

-Mutfak atölyesi ile kendi kendine yeterlilik ve yaşamsal becerilerin desteklenmesi

-Etkileşimli küme terapileri ile farkındalık, bağlantı ve problem çözme becerilerinin arttırılması

Sağlıklı yaşam becerilerinin beslenme ve diyet eğitimi ile desteklenmesi

Hastalıkla baş etme becerilerini desteklemek

– Aileler için psikoeğitim faaliyetleri

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu