Sağlık

Çocuklardan yetişkinlere kabakulak hastalığı…

Ergenlikten sonra kabakulak geçiren her 5 erkekten birinde testis iltihabı gelişir.

Kabakulakların bulaşıcı bir virüsün neden olduğu bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden uzmanlar, bu hastalığın çocukluk çağında sıklıkla görülse de yetişkinlerde de ciddi komplikasyonlara neden olabileceğini söylüyor.  Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr., kabakulaktan korunmanın en etkili yolunun aşı yaptırmak olduğunu belirtti. Dilek Leyla Mamçu,  Yetişkinlikte kabakulak geçirmenin ciddi klinik belirtilere ve komplikasyonlara neden olabileceğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, kabakulak hastalığı hakkında bilgi verdi.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, kabakulak virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirterek, “Tükürük bezleri ve lenf bezlerinde şişlik, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk ve güç kaybı ile başlar. iştah. Hastalar tükürük bezlerinin şişmesinden önceki 3 gün ve sonrasındaki 5 gün boyunca bulaştırıcıdır. Enfekte kişiler tarafından öksürme, hapşırma, konuşma veya kontamine eşyalar sırasında havaya karışan damlacıkların solunması yoluyla bulaşır. Destek tedavisi dışında özel bir tedavisi yoktur. “Semptomatik tedaviyle genellikle 1-2 hafta içinde iyileşir.” söz konusu.

Kendinizi korumanın en etkili yolu aşıdır

Dr., genellikle çocuklarda görülse de gençlerde ve yetişkinlerde de görülebileceğini kaydetti. Dilek Leyla Mamçu, “Çocukluk döneminde aşı yaptırmayan kişiler, bulaş döneminde olan bir hastayla temas etmeleri halinde virüse yakalanabilir. “Kabakulak aşısı yapılmamış veya eksik aşılanmış çocuklar hastalığa karşı bağışıklık kazanmadıkları için hastalığı çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik döneminde bulaştırabilirler.” dedi.

Dr. kabakulak önleme teknikleri hakkında da bilgi verdi. Dilek Leyla Mamçu şunları söyledi:

“Kabakulaktan korunmanın en etkili yolu aşı olmaktır. Kabakulak aşısı tek başına bir aşı değildir. Kızamık ve Kızamıkçık aşısı (KKK veya MMR aşısı) ile birlikte uygulanır. Ülkemizde 2006 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı Aşılama Takvimi’nde yer almakta olup tüm çocuklara ücretsiz olarak uygulanmaktadır. 12. ayda ve ilkokul 1. sınıfta (6-7 yaş) iki doz halinde uygulanmalıdır.

Yetişkinlerde kabakulak nasıl ilerler?

Dilek Leyla Mamçu, hastalığın yetişkinlerdeki belirtilerinin genel olarak çocuklardakine benzer ancak daha şiddetli olduğunu kaydederek, “En sık görülen belirtiler tükürük bezlerinde tek veya iki taraflı şişlik, lenf düğümlerinin ağrıması, yüksek tansiyondur. ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, testislerde şişlik ve ağrı. ” söz konusu.

Yetişkinlikte kabakulak hastalığı   Ciddi klinik durumlara ve komplikasyonlara neden olabileceğini vurgulayan Dr. Dilek Leyla Mamçu, “En sık görülen ciddi durum testis iltihabıdır (ergenlikten sonra kabakulak geçiren her 5 erkekten birinde testis iltihabı gelişebilir. Testis iltihabı olanlarda ise kısırlık gelişebilir). ). Diğer nadir ve önemli durumlar ise; beyin iltihabı, menenjit, pankreatit, yumurtalık iltihabı, geçici ve kalıcı işitme kaybı ve çok nadiren işitme kaybı. Hastalık hamileliğin ilk 3 ayında ortaya çıkarsa düşük yapma riski artabilir. “Nadiren ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır.” dedi.

Kabakulak aşısı yetişkinlere yapılabilir mi?

Kabakulak aşısının normalde yetişkinlere uygulanan bir aşı olmadığını belirten Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Sadece salgın durumlarında sağlık çalışanları ve yaşlı bakımı çalışanlarına uygulanabiliyor. Etkisi sınırlıdır.” söz konusu.

Dilek Leyla Mamçu ayrıca yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, bilinç kaybı, şiddetli karın ağrısı ve kusma durumlarında vakit kaybetmeden hastaneye başvurulması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu