Haber

CHP Milletvekili Ali Öztunç, Çöpler altın madeninin tehlikelerine dikkat çekti

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, iki yıl önce Çöpler altın madeninin yol açabileceği tehlikeler konusunda uyarıda bulunmuştu. Öztunç, şöyle konuştu: “Bu siyanür havuzlarında bir şey olursa -burası deprem bölgesi, bir şey olursa- buradaki yeraltı sularına karışacak kimyasal atıklar Fırat’ı, Keban Barajı’nı ve Munzur’u kirletecek. Ne iz bırakacak, ne de “Böcek çevrilmemiş taş bırakmaz.”

Öztunç, 2022 yılında CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ve parti yöneticileriyle birlikte İliç’teki altın madeni sahasına giderken, “Bu siyanür havuzları ve kimyasal atık havuzlarıyla bölgeye büyük zarar veriliyor. Buradan Tunceli’ye, Ovacık’a, Batı bölgesinden Erzincan’a kadar “Kemaliye’den Divriği’ye kadar bu bölge tehlikede” uyarısında bulundu.

“BURADA ÜLKEYE, DEVLETE, TOPRAKLARA, KUŞLARA, KURTLARA, BÖCEKLERE ZARAR VERİYORSUNUZ. YERALTI SULARINA VE BARAJLARA ZARAR VERECEKSİNİZ”

Öztunç’un açıklaması şöyle:

“Şu anda İliç’teyiz. İliç, son dönemde altın madeni ve bu madenin siyanür havuzlarının bölgeye verdiği zarar nedeniyle gündemde. Medya ve siyaset buraya ilgi göstermeye başladı. Biz madenciliğe ya da madenciliğe karşı değiliz. her ne şekilde olursa olsun sermaye ama bazen yer üstü yer altından daha değerli oluyor bazen yer altında olanı çıkarırken çevreye zarar vermemek gerekiyor maalesef bu siyanür havuzları ve kimyasal atık havuzları ile bölgeye büyük zarar veriliyor. Buradan Tunceli’ye, Ovacık’a, batı bölgesinden Erzincan’a, Kemaliye’ye, Divriği’ye kadar tehlike altında.

Allah korusun, bu siyanür havuzlarında bir şey olursa -burası deprem bölgesi, bir şey olursa- buradaki yeraltı sularına karışacak kimyasal atıklar Fırat’ı, Keban Barajı’nı, Munzur’u kirletecek. Ne kefen bırakır, ne böcek bırakır; çevrilmemiş taş bırakmaz. Buraları gerçekten sıkıntılı hale getiriyor. O yüzden devletin buraya daha fazla dikkat etmesi gerektiğini, daha fazla denetim yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu işin bu yöntemle yapılmasının yanlış olduğunu söylüyoruz. Bazı çevreciler ve bazı yerel halk buna karşı mücadele ediyor ama bu insanların yalnız bırakılmaması gerekiyor. CHP olarak buradayız. İliç İlçe Başkanımız ve İl Başkanımız bu çabayı gösteriyor. İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’la geldim; Sizi gözetliyoruz, uyarıyoruz.

Burada ülkeye, devlete, toprağa, kuşlara, kurtlara, tüm böceklere zarar veriyorsunuz. Yer altı sularına, barajlara zarar vereceksiniz. Para için insan hayatına son mu vereceksiniz? Önümüzdeki haftalarda milletvekilim Sevda Erdan Kılıç’la birlikte bu konuyla ilgili bir soruşturma komisyonu kurulması yönünde bir soruşturma komisyonu teklifi sunacağız. Burada bu konuda çalışma yapan arkadaşlara destek vereceğiz” dedi.

arsin-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu