Sağlık

Karşıyaka sağlık röportajlarında otizm konuşuldu

Karşıyaka Belediyesi, İzmir Tabip Odası iş birliğiyle düzenlediği sağlık röportajlarıyla vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor.

Söyleşiler ayda bir kez Çarşı Kültür Merkezi’nde alanında uzman hekimlerin katılımıyla yapılıyor.

Sağlık alanındaki faaliyetleriyle yerel yönetimler arasında fark yaratan Karşıyaka Belediyesi, düzenli aralıklarla düzenlediği sağlık sohbetleriyle vatandaşlara dokunuyor ve toplumsal farkındalığa katkı sağlıyor. Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Tabip Odası iş birliğiyle düzenlenen söyleşilere uzman hekimler konuşmacı olarak katılıyor. Doç. Canan Vergin danışmanlığında gerçekleştirilen bölümde Prof. Dr. Süha Miral, otizm spektrum bozukluğu hakkında değerli bilgiler verdi.

Milattan Önce de Vardı
Prof., konuşmasına otizmi tanımlayarak ve tarihsel gelişimi hakkında bilgi vererek başladı. Dr. Süha Miral, hem akademik hem de tıp hayatında en çok üzerinde çalıştığı konunun otizm spektrum bozukluğu olduğunu söyledi. Kökeninin Mezopotamya uygarlıklarına dayandığını belirten Prof. Dr. Miral, açıklamasında şunları kaydetti: “Otizm spektrum bozukluğunun tanısı 1940’lı yıllarda konulmaya başlandı. Uzun yıllar boyunca 5 kategoride tanımlandı: otistik bozukluk, Asperger bozukluğu, Rett bozukluğu, dezintegratif bozukluk ve BTA yaygın gelişimsel bozukluk. Daha sonraki çalışmalar, gerilik bozukluğu ve dezintegratif bozukluğun otizm değil, otizmin eşlik ettiği bozukluklar olduğunu gösterdi. Bu bozuklukları teşhis eden sistemler var, o teşhis sistemlerinde otizmi alıp buna spektrum bozukluğu adını verdiler. Yani otizm, en ağırından en hafifine kadar bir spektrum bozukluğu olarak değerlendirildi ve psikiyatrik bir bozukluk değil, nörogelişimsel bir bozukluk olduğu belirlendi.”

MOTOR-VOKAL STEREOTİPLER
Otizmli çocukların değişmeyen bazı ilgi alanlarının olabildiğine dikkat çeken Miral, “Bahsettiğimiz iki alandan biri sosyal iletişim ve etkileşim alanıdır; yani uygun, yeterli ve karşılıklı ilişki ve iletişim kuramayan çocuklardır. Bir diğer grup ise kısıtlı ve tekrarlayan davranışlar, ilgiler ve aktivitelerdir. Tekrarlayan ve sesli olduğunda buna stereotipler, hareket varsa motor stereotipler, sesler ve kelimeler varsa buna vokal stereotipler diyoruz. İkinci grup sınırlı ilgiler ve ritüeller olarak tanımlanmaktadır. “Bu çocukların değişmeyen ilgi alanları var” dedi.

TEŞHİS NASIL KONULANIR?
Prof., otizm tanısıyla ilgili de bilgi verdi. Dr. Süha Miral, “İlk belirtiler çoğunlukla 1-2 ile 13-14 ay arasında fark ediliyor. Sendromik otizm 6-12 ay arasında görülür. Bunlar otizme eşlik eden tıbbi belirtilerdir. Gerileyici başlangıç ​​durumunda, normal gelişimden 18-24 ay sonra gerileme başlar. Göz teması eksikliği, sosyal tepki eksikliği, motor taklit eksikliği, bağlantı talebinde eksiklik, yabancılardan korkmama ve motor becerilerde gecikmeler 6-12 ay arasında görülen erken belirtiler olarak tanımlanıyor. 12 aydan sonra ismine bakmama, işaret-ortak dikkat eksikliği, dil gecikmesi ve alışılmadıklık, sembolik oyunların olmaması ve motor-vokal stereotipileri gözlemlenir. Pragmatik kullanım yetersizliği, işlevsel dil, erken-geç ekolali, uygunsuz zamir ve iyelik ekleri, ses kalıpları ve prozodi sorunları dil ve konuşma güçlükleri olarak sınıflandırılmaktadır. “Okul çağı belirtileri üç noktada değerlendiriliyor: soğuk uzak küme, pasif küme ve aktif ama tuhaf küme.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-persembe.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu