İş

TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Sidar: 2023, gıda güvenliğine dikkat çektiğimiz bir yıl oldu

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, gıda sektörünün 2023 yılını değerlendirdi. Sidar, toplu iş sözleşmesi süreçlerinde şube patronları ile çalışmanın yanı sıra; Yıl boyunca sürdürülebilir gıda, gıda güvenliği ve gıda enflasyonu başta olmak üzere son tüketiciyi ve gıda sektörünü ilgilendiren çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Türk Gıda Sektörü 2023 yılındaki sınavı başarıyla geçti

TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar; Dünyadaki arz-talep dengesizlikleri, elektrik krizi, lojistik maliyetlerdeki artış ve bölgesel gerginliklerin 2023 yılında öncelikle gıda sektörünü etkileyeceğini belirten; “Geride bıraktığımız yıl, küresel iklim değişikliğinin tarım ve hayvancılık üzerindeki olumsuz etkilerinin devam ettiği, artan hammadde maliyetlerinin gıda enflasyonunu artırdığı, tarım ve gıda sanayinde sürdürülebilirliğin daha da önem kazandığı bir yıl olarak geride kaldı.” dedi. Türkiye’de güvenli gıdaya ulaşmanın öneminin özellikle 6 Şubat depremiyle bir kez daha vurgulandığını vurgulayan Sidar, gıda sektörünün üzerine düşen görevi başarıyla yerine getirdiğini ifade ederek; “Ülkemiz gıda sektörü, pandemiyle başlayan ve 2023 yılında yaşadığımız üzücü depremle devam eden süreçte özverili çalışmalarıyla gıda arzını aksatmadı ve insanların temel ihtiyaçlarını sorunsuz bir şekilde karşılamasını sağladı. “2023 yılını 25 milyar dolara yakın ihracatla kapatan sektörümüz, gücünü korumaya ve tüketiciye güvenli gıdayı aksamadan sunmaya devam etti.”İfadelerini kullandı.

“Yemekle ilgili yaygın yanılgıları vurguladık”

Sidar, hem beslenme bölümünü hem de son tüketiciyi ilgilendiren önemli gelişmeleri takip ederek kamuoyuna aktarmayı TÜGİS’in görevleri arasında gördüklerini belirterek; “2023 yılı boyunca alanında uzman kişilerden oluşan TÜGİS Bilim Kurulu ile gıdadaki bilgi kirliliği başta olmak üzere hem beslenme dalında hem de gıda sektöründe bilinen yanlışları masaya yatırdık. Beslenme okuryazarlığını artırmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürdük. Yıl boyunca basın iletişimlerimizle bu çalışmalarımızı destekleyerek gıda güvenliğine ve gıda sektörümüzün değerine sistematik bir şekilde dikkat çektik. Güvenilir

“Gıdada ambalajın değerinin altını çizdiğimiz haber çalışmalarıyla, ambalajın üretimden tüketime kadar gıdayı koruma işlevine değindik” dedi. Sidar, yıl içerisinde TÜGİS’in Sürdürülebilirlik Akademisi iş birliğiyle düzenlediği 9. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’ne de imza attıklarını belirterek; “İklim değişikliği, su krizi gibi gelişmelere, gıdanın son durağı olan tüketiciye ulaşana kadar yol haritasında karşılaşılan aksaklıklara odaklanarak birlikte çözümler ürettik.”sözlerini kullandı.

“Yeni nesil aktif işveren sendikacılığının temsilcisiyiz”

Sidar, TÜGİS olarak işçi-işveren ve kamuoyu arasında diyalog ve analiz odaklı toplantılar yoluyla şube sorunlarının çözümünde aktif rol aldıklarını vurguladı; “TÜGİS olarak hem yürüttüğümüz çalışmalarla, hem de ulusal ve uluslararası gıda kuruluşlarıyla yaptığımız işbirlikleriyle yeni nesil aktif işveren sendikacılığının örnek bir temsilcisi olduk. 2023 yılı boyunca sanayi ve ticaret odalarına yaptığımız ziyaretlerde gıda sanayimizin mevcut durumunu ele aldık, çalışma hayatımız ve genel ekonomiye ilişkin istişarelerde bulunduk. Gıda sektörümüzün önde gelen firmalarının toplu sözleşme toplantılarına katıldık. Biz de birçok gıda üreticimizin sektörümüze yönelik yaptığı yenilikleri dinleyerek görüşlerimizi paylaştık. “Yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz webinar serisiyle gıda patronlarını ilgilendiren konulara alanında uzman kişilerle odaklandık.”İfadelerini kullandı.

TÜGİS kalite rekabetini destekliyor

2024 yılına ilişkin değerlendirmelerini de paylaşan Kaan Sidar, “TÜGİS olarak gıda sektöründe kaliteli rekabetin daha da artmasını destekleyerek, istihdamın korunması ve geliştirilmesi için işçilerin haklarının daha da güçlendirilmesinin takipçisi olacağız. “Sektörümüzün 2024 yılında da sürdürülebilir büyümesini sürdürmesi için çalışmaya devam ediyor, çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayarak toplumumuza ve ülkemize değer katmaya devam ediyoruz.”dedi.

TÜGİS Hakkında

Ülkemizin önde gelen işveren sendikalarından biri olan TÜGİS, aynı zamanda Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) da kurucu üyesidir. Üyeleri arasında ülkemizin önde gelen gıda üreticilerinin de yer aldığı TÜGİS, yarım asrı aşkın süredir Türk gıda sanayinin gelişmesi ve uluslararası pazarlarda rekabet gücünün artırılması için öncü çalışmalar yürütüyor. TÜGİS, faaliyetlerine başladığı 1961 yılından bu yana sosyal diyaloğa, çalışma barışına ve gıda sektörünün gelişimine sürekli katkıda bulunan yenilikçi bir sivil toplum kuruluşudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu