Gölbaşı Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi Ankara’da Açıldı
Gölbaşı Belediyesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi işbirliğiyle oluşturulan “Gölbaşı Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi” Ankara’da açıldı.
Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, somut olmayan kültürel mirasın derlenmesi, yaşatılması amacıyla kurulan müzenin açılış töreninde ilçenin kültürel mirasını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için bir arada olduklarını söyledi. değerlerin ve kültürün nesilden nesile aktarılarak kültür turizmi potansiyelinin artırılmasıdır.
Şimşek, UNESCO’nun 2003 yılında kabul ettiği sözleşmeyle tanımlanan somut olmayan kültürel miras kavramının kendileri için değerli olduğunu belirtti.
Bu mirasın geçmişi, gelenekleri ve yaşam tarzlarını yansıtan unsurları içerdiğini belirten Şimşek, müzenin bu mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına önemli bir adım olduğunu söyledi.
Türk Folkloru Uygulama ve Araştırma Merkezi ile yürüttükleri projede Gölbaşı ilçesinin 54 mahallesinde 203 kaynak kişiyle yürütülen saha çalışmalarının değerli olduğunu belirten Şimşek, bu çalışmalar sonucunda müzenin içeriğinin daha da zenginleştirildiğini söyledi. doğumdan ölüme kadar insan hayatındaki çeşitli farklılıklara değinerek, müzenin sadece bir stant alanı değil aynı zamanda ilçenin maddi olmayan varlıkları olduğunu anlattı. Kültürel mirasını yaşatacak bir merkez olacağını söyledi.
İlçedeki çalışmaları ortaya çıkarmaya başladıklarını belirten Şimşek, şöyle konuştu:
“Bunlardan biri de Oyaca’daki Külhöyük. 2 yıl önce kazılara başladık ve 5 bin yıllık yapıya ulaşmak için gece gündüz çalışıyoruz. Seyit Yusuf Türbemizi tescil ettirdik. Allah izin verirse envantere katacağız.” İlçemize ait. Aynı zamanda 5 milyon yıl önce oluşmaya başlayan Damlataş Mağarası’ndan. “Hatta çok özel Tulumtaş Mağaramızı da Gölbaşı’na getirdik. Yurtbeyi Mahallesi’ndeki tarihi mağaramızın çalışmalarına başladık. İnşallah Gölbaşı gerçekten turizmin ve tarihin şehri olacak.”
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci Bostancı da insanları bir araya getiren, geçmişleriyle yüzleşen mekanların değerli olduğunu belirtti.
UNESCO Türkiye Milli Kurul Başkanı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Folkloru Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz, uzun ve sabırlı bir araştırmayla ilçenin tüm köylerini gezdiklerini, bölgede yaşayan tüm kültürel değerleri tespit ettiklerini söyledi. ilçede toplanıp kitap haline getirilmesini sağladı.
Oğuz, “Binlerce yıldır insanoğlu yavaş yavaş öğrendiklerini ve yaşadıklarını unutmaya başladı. Uluslararası toplum bu unutmanın zamanla köklerden kopmak, dallarını kurutmak anlamına geleceğini değerlendirdiğine göre, bu unutmanın zaman içinde yapılması gerekiyor. bu kültürel değerleri gelecek nesillere aktarmak. Bu müze hem Gölbaşı’nda hem de Türkiye’de bulunuyor.” Fark yaratacaktır.” dedi.
Daha sonra müze gezildi.
Müzede kırklama, dış giyim, sünnet gelenekleri, asker uğurlama, kına gecesi, düğün gelenekleri, klasik sohbet toplantıları, mutfak kültürü, el sanatları, sözlü anlatımlar ve klasik çocuk oyunlarına ait unsurlar yer alıyor.
Açılışa Gölbaşı Kaymakamı Erol Rüstemoğlu, AK Parti İlçe Başkanı Selim Akceylan, MHP İlçe Başkanı Musa Şahin, Dava Ocakları İlçe Başkanı Özer Polat, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.