Haber

İşsizlik Sigortası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi

İŞSİZLİK Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’nın birinci bölümünün ilk 6 maddesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Teklifin kabul edilen 5. maddesiyle asgari emekli maaşı 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarılacak.

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkan Vekili Celal Adan başkanlığında, çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri içeren ‘İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere toplandı. Teklifle ilgili gruplar adına konuşmalar yapıldı. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grubu adına konuşan Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, teklifle SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarının emekli memurların alacağı zam oranına eşit olacağını belirterek, şunları söyledi: “7. Plan ve Bütçe Komisyonu’na eklenen tasarıda maaş artış oranının yüzde 42 olacağı, yüzde 57 olarak düzenlendiği, dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın verdiği müjdeyle bu oranın artırılacağı açıklandı. oranı memur emekli maaşı artış oranına eşit olacak ve yüzde 49,25 olacak. Böylece teklifimizin kabul edilmesiyle 2024 yılının ilk yarısında yaklaşık 13 buçuk milyon SSK ve BAĞ-KUR emeklisi emekli olacak.” maaş artış oranı yüzde 49,25 olacak. Milliyetçi Hareket Partisi olarak emekli maaşlarının artırılmasına ilişkin düzenlemeyi destekliyoruz; Emeklilerimizin ve onların dul ve yetimlerinin maaşlarını artıran her kararı destekliyoruz” dedi.

CHP’Lİ KARDEŞ: EMEKLİLERİN ARTIŞI CEPLERİNE ULAŞMADAN ERİTİ

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarının yüzde 49,25’e çıkarılmasını seçim teşviki olarak nitelendirerek, “‘3 emekli mi yapalım, 5 emekli mi yapalım?’ diye soruyorsunuz. Biz tartışırken yılbaşından bugüne ne yazık ki iğneden ipliğe zam oldu, çaya yüzde 35, şekere yüzde 12, kahveye yüzde 25, mutfak tüpüne yüzde 35 zam geldi. 45 TL. Köprülere, motorlu taşıtlar vergisine, akaryakıta her şeye zam geldi. Maalesef artış emeklinin cebine ulaşmadı. Sayenizde yeni bir iş kolu açıldı, değiştirenler oldu. Birkaç yıldır piyasalarda ‘etiket değiştirici’ olarak etiketleniyor. Maalesef Türkiye’nin yaşadığı durum bu. Şimdi seçimden bu yana hem iktidar hem de iktidar partisinin küçük ortağı emeklilerle ilgili çeşitli vaatlerde bulunuyor. 9 aydır hepimizden, hepimizden bahsediyoruz, ‘Emeklilerin zammı için çalışıyoruz, emeklilerin maaşını artıracağız’ ama ne yazık ki 9 aydır 2 bin 500 TL’lik bir artış oldu. Gel. Sadece 2 bin TL. 500 TL artış oldu, 2.500 TL ne demek? Bunu vicdanınıza bırakıyorum” dedi. Ağababa, Cumhuriyet Halk Partisi Kümelenmesi olarak en düşük emekli maaşı taban fiyat seviyesine çıkarılıncaya kadar çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

AK PARTİ’Lİ KURT: YASAL TEKLİFLE DEĞERLİ AVANTAJLAR SAĞLANACAK

Grup adına konuşan AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, teklifin işletmelerde istihdamı artırarak ve işveren maliyetlerini dengeleyerek uluslararası rekabete kaynak sağladığını kaydetti. Tasarıyla birlikte baz fiyat desteğinin de getirildiğini belirten Kurt, “Asgari fiyat desteği, 2016 yılından bu yana yüksek oranda artan ve enflasyonun üzerinde artan asgari fiyatın işveren maliyetlerini dengelemek ve korumayı sağlamak amacıyla uygulanıyor. Asgari fiyat desteği, asgari fiyat fiyatındaki artışlardan kaynaklanmaktadır.” İşverenlerin personel maliyetlerini dengelemek, artan personel maliyetlerinin istihdamı olumsuz etkilemesini sağlamak, istihdamın korunması ve kayıt dışı kalmasının önlenmesi, Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenecek sigorta primi borçlarından korunmak amacıyla uygulamaya konulan bir destek uygulamasıdır. Bu anlamda asgari ücret desteğiyle hem işverenin maliyetleri ciddi oranda artıyor. “Söz konusu İşsizlik Sigortası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile çalışma hayatlarımızı kolaylaştıracak değerli avantajlar sağlanacak” dedi.

‘TEKLİFİN YETERLİ OLDUĞUNU BELİRTMEK ZORUNDAYIM’

Konuşmaların ardından teklifin tamamına ilişkin müzakereler tamamlandı. Daha sonra teklifin ilk kısmı üzerinde görüşmelere başlandı. Teklifin 1’den 6’ya kadar olan maddelerini kapsayan ilk bölümünde grubu adına konuşan Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, teklifin emeklileri olumsuz etkilediğini belirterek, “Yapılan düzenleme günümüz ekonomik şartlarına uygun değil, emeklilerimizin geçim sorununa çare olamadı. DÜZGÜN Partisi olarak emeklilerimizin giderek açlığa mahkum edilmesinden korkuyoruz.” “Maddi koşulların yoksullaşmasına mahkûm edilmelerini kabul etmiyoruz. Bu önerinin yetersiz olduğunu ve dikkatle yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söylemeliyim. Vatandaşlarımızın haklarını koruyacak, refahlarını artıracak daha kapsamlı düzenlemelere ihtiyacımız var.” .

Konuşmaların ardından teklifin ilk 6 maddesi kabul edildi. Teklifin kabul edilen 5’inci unsuruyla asgari emekli maaşı 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarılacak.

kursunlu-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu