Ekonomi

Dolar ve euro haftaya yükselişle başladı

ABD doları haftaya hafif bir yükselişle 26,95 TL’den, Euro ise 29,9703 TL’den başladı. Öte yandan TCMB, yılın ikinci enflasyon raporunu bu hafta açıklayacak.

ABD doları haftaya hafif bir yükselişle 26,95 TL’den, Euro ise 29,9703 TL’den başladı. Öte yandan TCMB, yılın ikinci enflasyon raporunu bu hafta açıklayacak.

Fed ve ECB’nin faiz oranlarını 25’er baz puan artırması bekleniyor. Kararın ardından Fed ve ECB Liderlerinin konuşma ve açıklamaları piyasa tarafından takip edilecek.

Yukarı güncelleme bekleniyor

İçeride gözler, bu hafta başkanlığını Hafize Gaye Erkan’ın yapacağı 2023 yılının ikinci enflasyon raporu sunumunda olacak. TCMB’nin enflasyon varsayımlarında yukarı yönlü güncelleme yapması bekleniyor.

TCMB geçen hafta politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 15’ten yüzde 17,5’e yükseltti. Faiz artışı beklentilerin altında kalsa da miktarsal sıkılaştırma mesajı piyasayı sakinleştirmiş görünüyor. PPK metninde, enflasyonda net bir iyileşme görülene kadar sıkılaştırma politikasının devam edeceği yinelenmiş ve “niceliksel sıkılaştırma” mesajı verilmiştir. Bunu hemen KKM’nin zorunlu karşılık kararı izledi.

KKM’de durum nedir?

Bankalar KKM hesaplarında tüm vadeler için yüzde 15 oranında karşılık ayıracak. KKM kaynaklı 500 milyar TL likiditenin piyasadan çekilmesi beklenmektedir.

Yurt dışında ise Fed’in faiz kararı doların seyri açısından kritik. ABD ekonomisinin çalıştığını gösteren verilere rağmen, Fed’in faiz oranlarını %0,25 artırması bekleniyor. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi yüzde 0,02 düşüşle 101,07 oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu