Ekonomi

Yeni Konut Finansmanı Paketi teklifi TBMM’de kabul edildi

İlk kez konut sahibi olacak vatandaşların heyecanla beklediği haber geldi..

Yeni Konut Finansmanı Programı’na ilişkin kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilerek malzeme oldu.

Düzenleme ile ilk defa konut sahibi olacaklara değerli kolaylıklar sağlanıyor.

Nakit bankalara aktarılacak

Gerçek kişilerin konut finansmanı taksit ödemelerini kolaylaştırmak için taksitlendirme yapılacaktır.

Bunun için Cumhurbaşkanınca belirlenecek bir kamu bankası aracılığıyla ilgili bankalara nakit kaynak aktarılacak.

Daha önce satışı yapılmamış ve müteahhit firmalara ait olan projelerden, inşaata başlanmamış veya üretimi devam eden projelerden konut alacaklara katkı sağlanacaktır.

Konut finansmanı nasıl sağlanacak?

Henüz başlamamış veya yapımı devam eden konut projelerinde ise mülkiyeti müteahhit firmalara devredilecek konutlar için sağlanacak finansman da bu kapsamda ödenecek.

Gayrimenkul geliştiricileri de müteahhit olarak kabul edilecektir.

Geçici hesaplara aktarma

Gerçek kişinin ilk 3 yıldaki hane gelirinin yüzde 30’unu aşan finansman taksit tutarı, bu amaçla Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenek planından katkı olarak aktarılacak.

Konutun satış bedeli üzerinden yüzde 5’lik katkı payı, müteahhit firmanın hesabından veya finansman bedelinden tahsil edilerek finansmanı sağlayan bankalardaki vadesiz hesaplara aktarılacak.

katkılar; Ödeme gücü ve talep katkısı yeterli bankalarca tahsil edilen gerçek kişiler için konut finansmanı sağlanacaktır.

Satılmamış, başlamamış veya devam eden projeler

Başkan, uygulama ve denetime ilişkin usul ve esasları belirlemeye, doğabilecek tereddütleri gidermeye ve yürütülecek işlemlere ilişkin diğer hususları belirlemeye yetkili olacak.

Daha önce satışı yapılmamış ve müteahhit firmalara ait projelerden, inşaatı başlamamış veya yapımı devam eden projelerden konut alacaklara katkı payı verilecek.

Başkan süreyi uzatabilir.

Edinilen taşınmazlar, finansmanı sağlayan bankanın talebi üzerine, kayıt dışı edinim halleri dışında, finansmanın sağlandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle devredilemez ve satış vaadine konu olamaz.

Konut finansmanı 31 Aralık 2023 tarihine kadar sağlanacak ve Cumhurbaşkanı bu süreyi 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatmaya yetkili olacak.

adım adım gitmek

İlk aşamada 2 milyon liraya kadar yüzde 0,69; 2 milyon lira ile 4 milyon liranın ortası için yüzde 0,79; 4 milyon lira ile 5 milyon lira arasındaki krediler için yüzde 0,99 faiz/kar payı ile finansman sağlanması öngörülüyor.

Bu yıl 100 bin konut için finansman kullanılacağı ve bu konutların 50 bin adedi için Hazine katkısı sağlanacağı iddia ediliyor.

Hazine yardımı

İlk 3 yıl Hazine katkısı projeksiyonuna göre, 2023 yılı Hazine katkısının toplam maliyetinin 2.75 milyar lira olması bekleniyor.

100 bin konutun tamamı için Hazine katkısı alınması halinde bu fiyat en fazla ikiye katlanacak.

Hazine, 2024’te 50 bin konut için 8 milyar 580 milyon lira, 2025’te 6 milyar 890 milyon lira; 2023, 2024 ve 2025 yıllarında toplam 18 milyar 220 milyon lira katkı sağlayacak.

habernazimiye.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu