Haber

Tahıl dolandırıcılığı: 29 milyon ton Ukrayna tahılının yüzde 2,5’i Afrika’ya, yüzde 50’si Avrupa’ya gitti

Tahıl sevkiyat anlaşması Ukraynaile ortaya çıktığı belirtilen küresel gıda krizinin analizi için Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM 22 Temmuz 2022’de İstanbul’daarasında imzalandı

Sözleşme ilk olarak Kasım 2022’de 4 ay uzatıldı ve son olarak 14 Mart’ta varılan sözleşme ile 18 Mayıs 2023’e kadar 60 gün daha uzatıldı.

Ancak anlaşma kapsamında yer alan Rusya’nın tahıl ve gübre ihracatında Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle çeşitli sorunlar yaşanıyor. Şu anda lojistik, sigorta ve ödeme konusunda Maniler var. Başından beri Türkiye ve BM’nin yoğun çabalarına rağmen bu konuda net bir analize ulaşılamadı.

Rusya’nın talebi açıktır. Rusya’nın tahıl ve gübre ihracatında Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle yaşanan lojistik, sigorta ve ödeme engellerinin kaldırılması için garanti verilmesi ve bunun resmi olarak duyurulması talep ediliyor.

Sözleşmenin 2 ay uzatılmasını kabul ettiklerini söyleyen, Kremlin sözcüsü Dmitry Peskoviçinde “Süre daralıyor. Anlaşmanın Rusya tarım sektörüne ilişkin kısmındaki şartlar yerine getirilmedi. Diyalog devam edecek.”İfadeleriyle Rusya’nın duruşunu yansıttı.

Rusya lideri Vladimir Putin19 Mart’tan itibaren geçerli olacak uzatılmış tahıl anlaşmasının 60 günlük süresinden sonra uzatma konusunda anlaşma yoksa AfrikaÜlkelerine bedava tahıl göndereceklerine söz verdi.

Uzatma 5 Mayıs’ta görüşülecek

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akartahıl işletmesinin son teslim tarihinin uzatılması hakkında, “5 Mayıs Cuma günü Türkiye, Ukrayna ve Rusya Savunma Bakan Yardımcılarının İstanbul’da bir araya gelmesi planlanıyor”söz konusu.

Tabii sözleşmenin uzatılıp uzatılmayacağı konusunda da bir belirsizlik var.

Ancak anlaşmanın uygulama kısmında değerli külfetler var.

ikisi birden Rusya’nınbirlikte Türkiye’nin İtiraz edilen bir diğer konu da Ukrayna’dan çıkan tahılın adresi. Tarım arazilerinin çoğunu uluslararası şirketlere veren Ukrayna’dan çıkan tahılın büyük bölümü ihtiyaç sahibi ülkeler için değil. Batılıülkelere gidiyor.

Ankara’daki ABD Büyükelçiliğidün paylaşıldı “Birleşmiş Milletler Karadeniz Tahıl Girişimi sayesinde Ukrayna’dan 29 milyon tondan fazla gıda maddesinin acil ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını biliyor muydunuz?”ifade büyük bir aldatmaca içermektedir.

Ukrayna tahılı nereye gidiyor?

SputnikBu kapsamda BM bilgilerine dayanarak Ukrayna tahılının nereye ulaştığını araştırıyor.

BM verilerine göre şu anda Ukrayna’dan 29 milyon 424 bin ton tahılçıktı.

Aynı veriler, bu tahılın yalnızca yüzde 2,58 yani 758 bin 535 tonmuhtaç ülkeler Sahra Afrika’yagittiğini gösteriyor.

Bunu sırasıyla yüzde 5,87 (1 milyon 726 bin ton) ile takip etti. Güney Asyayüzde 15,05 (4 milyon 427 bin ton) Orta Doğu ve Kuzey Afrikayüzde 26,49 (7 milyon 794 bin ton) ile Asya Pasifiktakip etme.

Pastadan en büyük pay 14 milyon 718 bin ton %50,2ile Avrupaalınmış.

En çok tahıl alan ülkelerin sıralaması ise şöyle oldu:

Çince
ispanya
türkiye
İtalya
Hollanda
Şeker mısır
Bangladeş
İsrail
Portekiz
Tunus
Libya
Belçika
Hindistan
Almanya
Kenya
Endonezya
Güney Kore
Romanya
Fransa
Etiyopya
Yemen
Birleşik Krallık
Cezayir
Suudi Arabistan
Vietnam
Yunanistan
Afganistan
İran
Irak
Sri Lanka
Lübnan
Fas
Umman
Bulgaristan
Tayland
Sudan
BAE
Pakistan
İrlanda
Japonya
Somali
Cibuti
Gürcistan
Ürdün
Malezya

Rakamlara göre bugüne kadar 1.058 gemi UkraynaLimanlarından sadık bir biçimde hareket etti.

29 milyon 424 bin ton tahılın yüzde 50’si mısır, yüzde 28’i buğday, yüzde 12’si diğer tahıllar, yüzde 5’i ayçiçeği unu ve yüzde 5’i ayçiçek yağı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu