Ekonomi

EPDK Başkanı’ndan bedava doğal gaz faturası uygulamasına ilişkin açıklama

EPDK’danYapılan yazılı açıklamada konut, ibadethane ve cemevleri abonelerinin ilk aboneliklerini 24 Nisan – 31 Mayıs tarihleri ​​arasında alacakları belirtildi. faturasistem kullanım ücretleri ve ilgili tüm vergiler. Enerji ve Konvansiyonel Kaynaklar Bakanlığıbütçesinden karşılanacağı belirtildi.

Açıklamada yer alan görüşler EPDKBaşkan Mustafa Yılmaz, 24 Nisan – 31 Mayıs tarihleri ​​arasında geçerli olacak bedava doğalgaz faturası uygulamasını ve ardından 1 Mayıs 2024 tarihine kadar uygulanacak indirim konusunda tüketicilerin içinin rahat olması gerektiğine dikkat çekenuygulamanın usul ve esaslarını belirlerken tüm aboneler için gerekli olan detayları titizlikle düşündüklerini vurguladı.

Yılmaz, Türk elektrik sektörünün tarihi günlerden geçtiğini belirterek, ” Birlikte bir hayalin gerçekleşmesine tanık oluyoruz. Ancak, henüz yolun başındayız. Yerli doğalgaz tüketicilerimizin yüzünü güldürmeyecek. Türkiye’nin enerjide ticaret merkezi ve küresel bir enerji devi olmasının da önünü açacak.‘ ifadesini kullandı.

Dağıtım şirketlerinin gerekli hassasiyet ve özenle vatandaşlara hizmet vereceklerini belirten Yılmaz, ” 19,7 milyon doğal gaz abonemiz var. Merkezi sisteme bağlı konut sayısı ise 2,8 milyon. Yaklaşık 320 bin faturasız abonemiz var. Yöntemleri ve dayanakları belirlerken titizlikle irdeledik. Hiçbir abone hakkının kaybolmaması için gerekli tüm detayları kapsayan bir düzenleme yaptık. Dağıtım şirketleri de gerekli hassasiyeti ve özeni göstererek vatandaşlarımıza hizmet verecek. Elbette süreci yakından takip edeceğiz. Cumhurbaşkanlığı düzenlemelerinin sağladığı ücretsiz kullanım ve uygulanacak indirim ile vatandaşımızın cebinde yaklaşık 40 milyar lira kalacak. milletimize hayırlı olsundiye bilgi verdi.

EPDK’dan yapılan yazılı açıklamada, hesaplanan tüketim bedeli üzerinden yüzde yüz indirim yapılarak ödenecek toplam bedelin faturada 0 (sıfır) lira olarak gösterileceği kaydedildi.

24 Nisan 2023’ten sonra kusurlu olarak tahakkukAçıklamada müşteriye gönderilen faturaların iptal edileceği ve varsa fazladan alınan ücretlerin aboneye iade edileceği açıklandı. Firmalar faturanın iptalinden itibaren en geç 3 iş günü içerisinde aboneye nakden ve nakden iade etmekle yükümlü olacaklardır. İade yükümlülüğü, mekanik sayaç kullanan aboneler için ilk fatura mahsuplaştırılarak, ön ödemeli sayaç kullanan aboneler için hesaba kredi yüklenerek yerine getirilebilir.“” kullanıldı.

Ayrıca, 6 Şubat’ta meydana gelen depremler nedeniyle doğalgaz faturaları geciken konut, ibadethane ve cemevleri abonelerine tahakkuk ettirilecek ilk fatura tüketimlerinin 30 günlük kısmının, Bakanlık bütçesinden karşılanacak.

24 Nisan – 31 Mayıs tarihleri ​​arasında tahakkuk ettirilecek ilk bedelsiz faturayı takiben 1 Mayıs 2024 tarihine kadar yapılacak tüketim faturalarında 25 metreküp’e kadar olan kısım için indirim tutarının hesaplanacağını ve hesaplanan indirim tutarının ise toplam fatura tutarından düşülebilir, Yapılacak hesaplamalarda 25 metreküpe kadar doğalgaz tüketiminden düşülecek kısım ‘metre bazında’ belirlenecek. Fatura döneminde sayaçtan ölçülen tüketimin 25 metreküpü geçmemesi durumunda 25 metreküpün altındaki tutarlar sonraki dönemlerde indirime tabi tutulmayacaktır.“Bilgiler paylaşıldı.

Açıklamada, fatura döngüsünün herhangi bir nedenle 60 günü aşması durumunda, bir önceki faturanın tebliğinden itibaren her ay için azami 25 metreküp doğal gaz tüketiminin tüketim ölçüsünden düşüleceği vurgulandı.

Merkezi sistem binalarda bireysel aboneler nasıl faydalanacak?

Açıklamada, merkezi sistem binalarında bireysel abonelerin kendi abonelikleri üzerinden indirim uygulamasından yararlanacağı açıklandı. Merkezi sistem tüketicilerine uygulanacak tüketim indirimi tedbiri, merkezi sisteme bağlı konut, ibadethane ve cemevleri toplam sayısından bireysel aboneli daire sayısı çıkarılıp 25 metreküp ile çarpılarak hesaplanacak. Bu tüketime karşılık gelen sistem kullanım bedelleri ve diğer tutarlar, merkezi ısıtma sistemi müşterisine tahakkuk ettirilecek faturada iskonto edilecektir. Merkezi sistem binalarındaki bireysel aboneler, kendi abonelikleri üzerinden indirim uygulamasından yararlanacak. Örneğin, 40 daireli bir merkezi sistem binasında 20 adet bireysel abonelik (mutfak ve/veya şofben için) olması durumunda bu abonelere kendi faturalarında, kalan bireysel aboneliği olmayan 20 daire için ise indirim uygulanacaktır. merkezi sistem aboneliği üzerinden en fazla 20×25 metreküp olarak hesaplanacak şekilde uygulanacaktır.” bilgisi paylaşıldı.

Ön ödemeli sayaç kullanan aboneler

Yapılan açıklamada, ön ödemeli konut, ibadethane ve cemevleri abonelerinin sayaçlarının ilk okumasında endeks değeri üzerinden hesaplanan tüketim tutarının abonenin hesabına “kredi” olarak yansıtılacağı belirtildi. 24 Nisan’dan sonra ise bu kredi abonenin bir sonraki alışverişinde kartlarından ücretsiz olarak yüklenecektir.

“Ön ödemeli sayaç kullanan merkezi ısıtma sistemi müşterilerine kredi olarak yansıyan ölçü veya bedelin tamamı, tüketicinin yapacağı ilk doğal gaz kredisi alım sürecinde dağıtım şirketi tarafından bedelsiz kredi olarak yüklenecektir. dağıtım şirketleri, abonelerinden mekanik sayaç kullananlara en az bir kez fatura kesmek, ön ödemeli sayaç kullananlara en az bir okuma bildirimi bırakmakla yükümlü olacak. fark etme.”

aglasunhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu