Sağlık

Bu hava bizi mahvetti: En çok kalp ve akciğerler etkilenir

Aşırı hava olayları, su ve gıda kıtlığı gibi tehlikelere neden olan iklim değişikliği, hava kirliliğinin en değerli nedenlerinden biridir. Hava kirliliğinin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Dr. Hoş Seçkin “Hava ısındıkça ağır metaller, ozon içeriği ve kimyasal zehirli maddeler artıyor. Bu nedenle alerji, astım, akciğer kanserleri ve KOAH gibi hastalıklar artmıştır. Seçkin, “İklim değişikliğinden en çok etkilenen iki organ kalp ve akciğer. Bu maalesef çocukları ve yaşlıları daha olumsuz etkiliyor.”

‘AĞIR METAL ÇÖKÜYOR’

Habertürk’ten Burçak Orçun’un haberine göre Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hoş Seçkin, “Hava ısındıkça ağır metallerin çoğu çöker, havadaki ozon miktarı ve zehirli gazlar gibi metan ve karbondioksit artar. Ayrıca bazı kimyasallar ısındıkça bir şekilde pişer ve bunlardan çıkan zehirli maddeler havaya karışır” dedi.

‘KALP VE AKCİĞER EN ÇOK ETKİLENİYOR’

Havaların ısınmasının polen sayısını artırdığını belirten Dr. Hoş Seçkin “Sera etkisi ile bitkiler daha hızlı büyüyor, daha fazla polen üretmeye başlıyor ve ürettikleri polen artık tüm yıl boyunca etkili oluyor. Özellikle bu yıl tüm dünyadaki polen sayısı önceki yıllarda görülmeyen yüksekliğe ulaştı” dedi. Polenlerin artması nedeniyle alerji hastalığının görülme sıklığının arttığına dikkat çeken Dr. Daha önce alerjisi olmayan kişilerde bile polenlere karşı.” Hoş Seçkin “Kötü hava kalitesi akciğerlerin çalışmasını bozar, bu da zamanla kalbin çalışmasını bozar. İklim değişikliğinden en çok etkilenen iki organ kalp ve akciğerdir. Maalesef çocuklarda ve yaşlılarda bu daha etkili oluyor.”

“FIRTINACILAR VİRÜS TAŞIYOR”

Küresel ısınmanın çevre kirliliğini de arttırdığına dikkat çeken Dr. Seçkin, “Bu durum akciğer kanseri görülme sıklığını artırdı. Daha önce hiç tütün kullanmamış kişilerde bile akciğer kanserleri önemli ölçüde artmıştır. İklim değişikliği nedeniyle bulaşıcı hastalıkların yüzde 60 arttığını belirten Dr. Şirin Seçkin “İklim krizi nedeniyle fırtınalar o kadar şiddetli oluyor ki eskiden bazı bölgelerde görülen virüsler bu yolla diğer bölge ve ülkelere taşınıyor. Ayrıca virüsler insandan insana daha kolay bulaşabilen özellikler kazanmıştır. Covid19’un bile küresel ısınmayla bağlantılı olduğu düşünülüyor.”

TEMİZ HAVA VE YEŞİL ALAN

Hava kirliliğinin erken ve düşük ağırlıklı doğum ile prematüre bebek oranlarını artırdığını belirten Dr. Bu nedenle hayatı boyunca akciğer ve solunum yolları ile ilgili bazı problemler yaşayabilir. Çocukları hava kirliliğinden korumak için bazı önerilerde bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hoş Seçkin “Evde yetişen bitkiler havayı temizler ve filtre görevi görür. Sanılanın aksine yatak odasında bitki bulundurmak zararlı değildir, sadece pencereyi aralık bırakmak yeterlidir. Ayrıca çocukları bol yeşil alanlarla temiz havaya çıkarmak da önemli” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu