Ekonomi

Borsa günün ilk yarısında düştü

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günün ilk yarısında yüzde 0,17 düşüşle 6.683,95 puan oldu.

Günün ilk yarısında dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 11,19 puan azalarak saat 13,00 itibarıyla 6.683,95 seviyesinden işlem görüyor. Toplam işlem hacmi ise 66 milyar TL olarak gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 2,33 yükselirken, holding endeksi yüzde 0,01 değer kaybetti. Segment endeksleri arasında en çok kazanan bankacılık olurken, en çok kaybeden yüzde 3,09 ile menkul kıymetler ve yatırım hissedarları oldu.

Analistler, yarın ABD Merkez Bankası (Fed) ile birlikte başlayacak merkez bankasının ağır para politikası kararları öncesi küresel borsalarda temkinli seyrin devam ettiğini ve Çin’in ekonomiye desteğine ilişkin gelişmelerin yakından takip edildiğini söyledi.

Analistler, para piyasalarının fiyatlamasında yarın Fed’in politika faizini 25 baz puan artıracağının kesin görüldüğünü belirterek, bankanın enflasyonla mücadele çalışmaları kapsamında yıl sonuna kadar nasıl bir yol izleyeceğine ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini belirtti.

Öte yandan, Çinli Politbüro’nun gayrimenkul sektörü için “politikaları zamanında ayarlama ve optimize etme” taahhüdünün ardından hisse senedi piyasalarında risk iştahı arttı.

6.600 ve 6.500 puan destek konumunda

Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) seçici kredi ve niceliksel sıkılaştırma adımları kapsamındaki yeni düzenlemeleri Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sıkılaştırma sürecini destekleyici adımların tamamlayıcısı olarak, kredi büyümesine göre teminat imkanı kapsamında yüzde 3 olan TL ticari krediler için aylık büyüme limitinin yüzde 2,5 olarak belirlenmesine karar verildi. İhracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri bu sınırlamanın dışında tutuldu.

Öğleden sonra ABD’de tüketici inanç endeksi, Richmond Fed sanayi endeksi ve konut fiyat endeksi bilgilerinin takip edileceğini belirten analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinde 6.800 ve 6.900 seviyelerinin direnç pozisyonunda, 6.600 ve 6.500 puanlarının ise ana pozisyonda olduğuna dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu